недеља, 3. мај 2015.

Mesec maj

 Proleće je prelepo godišnje doba. Slavili su ga i proslavljali umetnici, pesnici i svi narodi, jedva smo docekali da jutarnji mrazevi postanu stvar prošlosti i da provodimo više vremena na vazduhu nego u kući. U svom prelepom obimnom bujanju proleća lako je zaboraviti da je proleće doba tranzicije.


I kao i svako doba naglih promena ume da bude veoma burno i lako je izgubiti balans i otići u krajnost. Pogledajmo na primer tinejdžersko doba i shvatićemo koliko izazova leži u tranziciji. Iako uglavnom proleće povezujemo sa toplotom i rađanjem i lepotom, ne smemo da zaboravimo da nagla promena temperature može da zamrzne mladice, i čak ponekad i uništi tek niklo.


Mnogi ljudi se suočavaju sa pronalaženjem ravnoteže u ovom periodu kako na duhovnom, tako i na fizičkom planu: baš je ovo doba kašlja, alergija, prehlada, emotivne rastrzanosti - Christine Fynes-Clinton objašnjava da je to kao da insistiranje prirode na ubrzanom rastu u nekom momentu postaje previše i za prirodu, i za nas i da ne možemo da se odejednom nosimo sa očekivanjima. Dakle, potreban nam je period gledanja u sebe i pronalaženja snage kako bismo dorasli izazovu.

Naša Pravoslavna vera kao da to oseća, pa nam je u ovom mesecu podarila puno mogućnosti za proslavljanje kao i za unutrašnje dijaloge: u maju gledamo kako sveti Đorđe ubija aždaju, proslavljamo svetog Vasilija Ostroškog, kao i svete Ćirila i Metodija, radujemo se Spasovdanu i završavamo mesec primanjem Svetog Duha na Trojice.


U ovom periodu značajan je element vode, pročišćenja i žeđi, žeđi za Duhom Svetim. Kao što u Jovanovom jevanđelju čovek nakon 38 godina bolovanja dobija ozdravljenje kroz Hrista, Hristovom ljubavlju, ali i voljom svojom jer Gospod ga pita: Da li želiš da se isceliš? A zatim mu kaže da uzme svoj krevet (postelju) i da ide; dakle ne ostavlja svoj simbol patnje, svoju prošlost za sobom, već uzima svoje čaršave i sa njima ide dalje kroz život. Sjajnih 10 minuta na ovu temu objašnjava predivna sestra Vasa, obavezno pogledajte:


Na početku ovog meseca želim sebi da dam makar ram i figuru mesečnog plana, dostignuća koja bi volela da dosegnem u mesecu koji je pred nama. Mislim da su konkretne ideje i želje fantastičan način da se održi balans i ne izgubi cilj i perspektiva u prolećnoj bujici.

1. Budi redovnija u svom molitvenom pravilu.
2. Dopuni korpu za tihovanje i izađi napolje
3. Posveti više vremena meditaciji, kontroliši svoje misli za vreme meditacije
4. Sašij pantalone za Dara
5. Sašij haljinice za Đinđi i Tufnicu
6. Posećuj redovnije crkvu za vreme liturgije
7. Svako veče sastavi lekciju za sutrašnji dan za Dara
8. Isplaniraj obroke u prirodi
9. Počni da sastavljaš biblijski dnevnik
10. Napravi montesori kutiju za bebe

Svako dobro svima,
Čvarkuća <3<3<3

Нема коментара:

Постави коментар