недеља, 19. април 2015.

Med od maslačka i molitva

Od davnih vremena ljudi koriste u ishrani biljku maslačak. Poznata travarka Marija Treben je opisala način na koji se priprema takozvani med od maslačka. Njena knjiga Zdravlje iz božije apoteke je bila prva knjiga na temu lečenja biljem koju sam ikada nabavila, i sećam se da sam je pročitala u jednom dahu. I dalje se često vraćam ovom inspirativnom štivu i čitam uvek iznova.

Marija Treben
A ovo je ta knjiga u PDF formatu:
 http://www.vratimosenaselo.com/Maria%20Treben%20-%20Zdravlje%20iz%20Bozje%20apoteke.pdf

Primećujete li koja je biljka na naslovnoj stranici? Dakle, med od maslačka se pravi tako što se skupi pregršt maslačaka tokom dana, kada su cvetovi zlatno-žuti i potpuno otvoreni. Cvetove treba sakljupati na mestima udaljenim od saobraćaja, njiva, pesticida, i ljudi.



U što kraćem vremenskom periodu od branja maslačka trebaju da mu se odstrane latice tako što se nož stavi na sam početak latica. Isti postupak može da se uradi i koristeći makaze.


Zatim se latice stave u litar vode i na tihu vatru da tečnost provri. Ostavi se da vri kratko vreme, a onda se skloni sa ringle  i pusti da se ohladi. Kada je tečnost hladna prebaci se u frižider da prenoći.


Sutra dan se tečnost procedi, ja sam koristila cediljku u kojoj je bila tetra pelena.



Kada u gazi ostanu samo latice, slobodno ih izgnječite kako bi što više hranjivog soka izašlo. Ovako dobijenu tečnost stavite na tihu vatru i dodajte šolju šećera polako mešajući dok se ne dobije sirup kao za prelivanje baklave ili za slatko. Možete dodati i par kriški limuna.


Kada je sirup gotov, prohlađen se sipa u čiste tegle i čuva u frižideru. Može da se jede kao namaz na hleb, nadev za plačinke, zaslađivač za čajeve, limunade, i sl. Moja deca ga naročito vole.

O maslačku piše i u kuvaru samoniklog bilja monahinje Atanasije



Meni je interesantno što se ova knjižica završava molitvenim pravilom za mirjane Serafima Sarovskog. Molitveno pravilo za razliku od molitve dodaje strukturu u naš život, jednu petominutnu rutinu koja se ponavlja tri puta dnevno kako bi dovela do duhovnog usavršavanja kroz samodisciplinu i delotvornost. Za preuzimanje duhovnog pravila potreban je blagoslov, naprimer parohijskog sveštenika. Ovim činom pokazujemo ozbiljnost koju imamo prema svojoj želji, stičemo dar poslušanja, krotkosti i poniznosti naspram samoljublja. Uz blagoslov ovo jednostavno pravilo može da nam pomogne da dosegnemo veći nivo savršenstva, da imamo više energije, više ljubavi, da sijamo izunutra i to prenosimo na svoje najmilije i bližnje. Pravilo je jednostavno.

Tri puta, pre svakog obroka se izgovara molitva Oče naš tri puta za redom, potom molitva svetoj Bogorodici, isto tri puta, a zatim simvol vere koji se čita jedanput i njime se molitveno pravilo završava. Tokom celog dana, kada god je to moguće vernik treba da izgovara čudotvornu  Isusovu molitvu, i ono što je meni najdirljivije, da se njome i uspavljuje, recitujući je u mislima pre no što usni. Više o molitvenom pravilu možete pročitati ovde: http://srbin.info/2014/10/15/molitveno-pravilo-za-vernike-redosled-dnevne-molitve/

Ima još knjiga u izadaštvu manastira Rukumija koje su na mojoj listi želja:


Pomozimo manastiru direktnom kupvinom knjiga od njih! +

Volela bih da završim ovo pismo jednim predivnim crtanim filmom.

Ovo je moj omiljeni deo o veri, prirodi, i biljkama:

 

Ceo crtani možete pogledati ovde: 




Нема коментара:

Постави коментар