понедељак, 9. новембар 2015.

Krug za učenje meseca u godini

Primetila sam nedavno da Dar ima problem sa mesecima. Ne uspeva sve da ih nabroji, i da poveže određeni mesec sa odgovarajućim godišnjim dobom. Imajući ovo u vidu napravili smo krug sa godišnjim dobima i mesecima u godini. Uvek je dobro pojmove u prirodi predstavljati ciklično, dakle u obliku kruga, pre nego linearno, jer sve u prirodi se okreće i postaje ponovo to isto, i nikada se ne prekida, što linearni prikaz podrazumeva.


Rad je počeo sa papirom iz bloka br.V, šestarom, olovkom, i bojicama


 Zatim se izreže krug od papira, i u njemu nacrta mali krug koji se pak podeli na 4 jednaka dela. U svakom delu se napiše godišnje doba


 Zatim se i veliki krug podeli na 4 jednaka dela prema godišnjem dobu. Marija Montesori je odredila boje koje predstavljaju svako godišnje doba, tako da je proleće zeleno, leto žuto, jesen crvena, a zima bela. Uvek kada se radi sa dobima koriste se ove iste boje kako bi dete što jasnije uočilo i zapamtilo razliku.

Svakom godišnjem dobu, unutar kruga, se dodaju tri jednaka prazna polja koja će da predstavljaju mesece u tom vremenskom razdoblju :-)





Dete upisuje određene mesece i povezuje ih sa godišnjim dobom kojem pripadaju.




Finalni proizvod može da se okači iznad detetovog pisaćeg stola, idelano blizu kalendara. Na ovaj način ne samo što stalno ima šemu pred očima, i bolje razumevanje vremena, već konkretno vidi svoj trud kao vredan, validan, i cenjen <3

Svako dobro Vam želim!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар