среда, 11. новембар 2015.

Krema za lice (napravi sama)

Moja fascinacija kozmetikom potiče još iz tinejdžerskog doba, kada sam sate provodila u kupatilu trošeći novac svojih roditelja na različite mirise regeneratora za kosu, kreme za protiv bora u 16-oj godini, i pilinge za kožu lakta. Na svu sreću ovaj period je odavno iza mene, i u međuvremenu sam naučila kako sama da pravim proizvode za negu koji ne samo da su neuporedivo više prijatelji kućnog budžeta, već su i 100% prirodni, a samim tim i efikasni.


Ukoliko pogledate sastojke bilo koje kreme verovatno ćete videti da je prvi sastojak acqua, tj. voda, a onda ide tečni parafin, tj, ulje koje je najjeftinije, derivat nafte, i potencijalni kancerogen, a pošto voda i ulje ne mogu da se mešaju, sledi čitava lista hemijskih elemenata, tj. emulgatora koji spajaju vodu i ulje, te sastojci koji se završavaju na CONE, dakle silikoni, koji čine da koža izgleda glatko jer sede na njenoj površini, tako da svaki dodatak vitamina C ili E je puko zavarivanje potrošača...i za kraj liste slede parabeni, dakle hemijski elementi koji dozvoljavaju kremi da stoji na polici radnje godinama, bez da se pokvari. Ostaje neshvatljivo kako voda i najjeftinije ulje na svetu uz dodatak parfema i hemije mogu da koštaju čitavo bogatstvo!

Na svu sreću, kreme je lako napraviti. U moje kreme ne dodajem vodu, jer ona ima tendenciju da se brzo kvari, te kreme koje sadrže vodu moraju da sadrže i konzervanse, ili da se drže u frižideru. Moje kreme sadrže ulje po izboru (kantarion, neven, bademovo, suncokretovo nerafinisano...) i pčelinji vosak kao bazu, uz dodatak eteričnog ulja po izboru.

Par reči o ulju bazi: postoji velika tendencija za korišćenjem skupih ulja kao što su ulje kokosa, avokada, jojoba, i sl. Moje je mišljenje da uopšte nema potrebe davati novac na male i skupe bočice kada i domaća ulja daju fenomenalne rezultate!!

Krema od kantariona i aloe vere


Potrebno je: 
-ulje kantariona (napravite sami ili kupite flašicu u bilo kojoj apoteci). Ovo ulje je fantastično za sprečavanje bora i regeneraciju kože, ali ga treba koristiti samo zimi jer reaguje na jaku sunčevu svetlost

-pčelinji vosak veličine krupnog lešnika. Vosak se kupuje od pčelara ili u pčelarskim zadrugama kao npr. Maja, u Beogradskoj ulici u Beogradu :-)

-aloe vera gel kupuje se u bilo kojoj apoteci, daje baršunasto kremasti sastav kremi i odlično hidrira kožu, dovodi hranjive materije duboko u pore, kupuje se u bilo kojoj apoteci, i nije neophodan sastojak ovog recepta

-etarska ulja (koristila sam geranijum, lavandu, galabanum, ylang ylang, i patchouli, ukupno 15 kapi sve zajedno) etarska ulja su skupa, ali veoma dugo traju i isplati se svaki dinar. U početku nema potrebe za ovolikom količinom. Počnite samo sa lavandom, ona je umirujuća, regeneriše, i antispetik je, a odgovara svakom tipu kože. Više o uljima ovde

Način pravljenja:

Stavite vodu u lonac i dovedite do ključanja


Zatim uz pomoć rešetke za kuvanje na pari, ili na neki drugi način koji kuristite za, na primer, topljenje čokolade,



dodajte manju šerpu preko...


Napravite kuglicu od voska veličine krupnog lešnika

I stavite u gornji sud. Sačekajte da se vosak sasvim istopi, i onda dodajte pet supenih kašika ulja od kantariona. Sačekajte još 1 min. da se vosak i ulje spoje uz mešanje



 Sklonite sa vatre, sačekajte koji minut da se malo prohladi, uz stalno mešanje i dodajte etarska ulja. Ukupno 15 kapi ulja (lavanda za sve tipove kože, geranijum i za suvu i za masnu kožu, patchouli protiv bora, galabanum za regeneraciju...)

 Izručite tečnost u duguljastu posudu gde možete da mutite mikserom (može i ručno, ali je meni brže i lakše sa mikserom) i dodajte kašičicu aloe vera gela. Mutite mikserom par sekundi dok ne dobijete ujednačenu kremastu masu.


Izručite kremu u čistu kutijicu koju ste sačuvali od kupljene kreme ili teglicu sa tamnim staklom.


 Sačekajte par sati da se krema sasvim ohladi


Nanosite je vlažnim rukama na vlažno lice

Uživajte!!!!!!!!!!! <3<3<3

Нема коментара:

Постави коментар