недеља, 26. јул 2015.

Seda kosa

Ponekad u nama postoji raskol, određena vrsta dualizma koja sasvim nesvesno upravlja donošenjem odluka koje nisu u skladu sa našom prirodom čineći od nas nesvesne licimere. Kada postoji jasan duhovni put, onda postoji i preispitivanje, te postaje lakše uočiti raskol, ali ponekad uočeno licimerje nije tako lako ispraviti, ponekad je lakše nastaviti putovati putem u kojem je društvo veliko. Tako je bilo i samnom i farbanjem kose.


Iako nisam farbala svoju kosu, verujući da je prirodna i duga kosa najlepša, kada su počele da se vide prve sede pre nekih 7 godina, nije bilo nedoumice da trebam da se farbam, i tako je počelo farbanje kose u moju prirodnu boju.



Jednostavno nisam bila spremna da budem seda u svojim tridesetim, i o tome nije bilo nikakvog razmišljanja, sve do braka. Poslednjih godina uglavnom nosim marame kada izlazim van kuće, a kući imam puštenu kosu ili radnu verziju punđe, što znači da je moj muž jedini odrasli svedok moje kose. Glas razuma je, po običaju, krenuo od njega. On je taj kroz čiju ljubav učim da volim sebe. Preko njega uspevam da se pomirim sa promenama na sebi, da ih prihvatim i zavolim kao što ih je on zavoleo.Nije lako. Nije lako gledati i voleti sopstveno telo posle porođaja, nije lako imati deset kg. viška kada te ceo život znaju kao mršavicu i kada već počneš da veruješ da ti ne možeš nikad da se ugojiš, nije lako gledati sopstvene sede i pustiti ih da rastu slobodne i neukroćene kao i iskustvo koje te prati. Nije lako gledati sebe očima koje su bezuslovno usvojile svetske standarde lepote, skinute sa reklama, časopisa, filmova, i izloga. Nije lako videti sebe očima sopstvenog muža, ali vredi pokušati.

seda kosa koja izrasta i oslobađa se farbane kose meni deluje veličanstveno
       On je prvi pitao zašto se farbam. Mene je to pomalo iritiralo da pita tako očigledne stvari, pa zar ne vidi da imam sede, a onda je usledio njegov komentar da su moje sede lepe i autentične i da bi voleo da ih vidi više, i da mu nije jasno zašto se farbam. Koliko su za njega ovakve izjave jednostavne, toliko su za mene teške, i izuskuju da ih asimilujem, procesujem, razradim, pa tek onda prihvatim. Prošle su 3 godine od kako mi je ovo rekao, i tek sada sam došla do tačke odluke da prestanem da se fabam i da prigrlim promene na sebi kao lepotu i napredak, da počnem da sagledavam sebe onako kako me on vidi.


Uzela sam u obzir mogućnost da seda kosa može da bude lepa, originalna, sa neponovljivim i unikatnim nijansama, da označava tranziciju u jedno novo doba, i da nema razloga ne radovati se tom novom dobu, ne iščekivati ga, i ne proslavljati ga!!

Slede fotografije inspiracije :-)











4 коментара:

  1. Meni je seda kosa prelepa! Jednom sam, dok sam bila u fazi farbanja kose u plavo, pitala majku koju farbu koristi jedna njena prijateljica jer joj je kosa bila divne pepeljaste boje. Dobila sam odgovor da je to njena boja- seda :) A trenutno je u trendu farbanje kose u sivo, tako da izgleda kao seda (videla na stranim blogovima).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natasa, i meni pocinje seda da izgleda prelepo :-) A to sa farbanjem kose u sedo je kao i nosenje naocara bez dioptrije :-D Cini mi se da prihvatanje sedih je inicijacija u dostojanstveno ulazenje u drugacije godine koje mogu da budu tranzicija duse <3<3

      Избриши
  2. Slučajno sam naišla na ovaj članak, baš lepo što postoji :)
    Počela sam da sedim jako rano, već u ranim dvadesetim. I taman kad sam pustila svoju prirodnu kosu, bilo je sedih i opet sam se farbala...Sada, bukvalno 10 godina nakon toga, u svojoj 38-oj, rešila sam da prestanem. Iz više razloga a prvenstveno jer moja kosa više ne liči na moju kosu, moje sede su toliko uporne da moram koristim jake, profesionalne farbe pa onda tako na svake 3, max 4 nedelje... Užas, koliko god je negovala, mackala, pakovala, moja kosa je jedna beživotna, suva slama.
    Bili smo na moru, došli kući, još malo odmora, onda bazen i nekako su sede došle do izražaja više nego inače, jer nikako da odem do frizera da ofarbam. I gle čuda! Shvatim da sam toliiiiko seda da to može da izgleda fantastično ako je pustim da raste, biću kao šatirana sa belim pramenovima na slepoočnicama, setim se svoje zdrave, guste, neprocvetale, kvalitetne kose od pre 10 godina i presečem!
    Ne farbam se već 2 meseca.
    Počinje da bude užasno, zaista, ali jedva čekam da poraste dovoljno da isečem paž i završim s tim.
    Možda je lakše ženama koje se farbaju u plavo, manje se vidi, ja sam crnka.
    I Ivana, u pravu ste - inicijacija u meni baš zrelo doba, kao što me više nije briga i nosim suknje iako imam jaka kolena (u 20 nije bilo šanse da to uradim npr), tako sad i sa ovim.
    Ružno je što mama hoće da me prebije hehehhe, sestre kažu da nisam normalna, a iskreno znam da kad proces bude gotov, biće odlično.
    Muž, kao i vaš je još odavno rekao da pustim svoju kosu i sad kad ga pitam šta on misli, kaže, bejbe radi šta ti je milo, meni si uvek lepa.
    Malo sam se raspisala više nego šta sam htela, u svakom slučaju, hvala na lepom textu i svako dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. svako dobor i Vama od Gospoda!!! Hvala Vam sto ste podelili svoju viziju i iskustvo samnom. Meni to znaci!!Zao mi je sto ne nailazite na razumevanje i odobravanje svoje okoline (znam ponesto o tome ;) ), ali u ljubavi sledite svoje verovanje... I meni ste uvek lepi xoxoxoxo

      Избриши