четвртак, 2. јул 2015.

Puževi ljubimci

Puževi su savršeni ljubimci. Tihi su i mirni, ne smrde, a ukoliko detetu dosade ili ne brine o njima kako treba, jednostavno ih vratite mirne savesti u prirodu.  Nikada nisam razmišljala o držanju puževa u kući, a onda jednoga dana, u sred kuvanja ručka, koncentracije na predstojeće obaveze i postavljanja stola, pojavio se Dar sa par puževa u rukama i pitao da li možemo da ih zadržimo. Zvali su se Penjač i Bogati. Moj prvi instinkt je bio: mani me dete, zar ne vidiš da sam u sred posla, ali sam se zaustavila na vreme, isključila ringlu, prišla mu i rekla da može da ih zadrži, a onda sam guglala o puževima ljubimcima. Za početak su živeli u kartonskoj kutiji punoj trave i starog hleba.



A onda su dobili veliku plastičnu kutiju

 Na dno smo sipali zemlju



 I posadili travu
 Bebama je sve ovo bilo previše zanimljivo, pa sam probala da ih animiram tako što sam im dala brašno pomešano sa uljem da se igraju
 Nije uspelo :-)
 Onda su zalili travicu i zemljicu



 I pošto puževi vole da se skrivaju stavili smo im kamenje i koru drveta, i kupus za hranu


 Kutiju smo smestili na Daretovu policu, tik pored novina u kojima se sušilo bilje za herbarijum
 Bio je presrećan

 Preko kutije smo stavili plastičnu foliju i izboli rupe u njoj, no puževi su retko izlazili iz kućica, pa smo uskoro foliju zamenili mrežicom za komarce, i tada su postali mnogo aktivniji jer su dobili više kiseonika


 Usledilo je učenje o puževima iz predivne larusove enciklopedije za decu (jedina zamerka je latinica, pa mala deca ne mogu da čitaju)



 Pravio je puževe od plastelina



 I od tanjira
 Puževi ponekad treba da se operu ispod mlaza vode, oni to mnogo vole! A i Dar voli da ih kupa.



 A evo koliko im je porasla travica za kratko vreme

 Toliko su uživali u novom domu da su osetili kao kod kuće ;-)
 Što je privuklo Daretovu radoznalost

 Kada izlazimo u baštu, vodimo i puževe sa sobom
I u momentima dokolice svašta može da im se desi!

Zanimljivo je da se puževi koriste u kozmetičke svrhe jer njihova sluz deluje fantastično na kožu, uklanja ožiljke, bore, i akne, te mnoge farmaceutske kuće koriste tu sluz u pripremi skupocenih krema, ali ako imate puževe na dohvat ruke, onda vam kreme i nisu potrebne :-)

Zanimljivo je i to da su se puževi često nalazili na našoj trpezi sve do 30ih godina prošlog veka. Obzirom da su hladnokrvne životinje, često su se jeli za vreme posta, i ima dosta recepata sa Hilandara o spremanju puževa. Veoma su nisko kalorični i bogati proteinima. Evo kompletan video o tome kako se spremaju:


Uživajte!!

Нема коментара:

Постави коментар