среда, 8. јул 2015.

Ivandan

Crkva ne slavi često rođendane svetaca, ali neverovatne okolnosti pod kojima je rođen Jovan Krstitelj su verovatno zaslužne za ovaj praznik, kao i činjenica da je Jovan imao vezu sa Isusom i pre nego što su se obojica rodili.

kredit     
Jovan je zvao ljude na pokajanje i učio ih da promene svoj put, jasno ukazujući na duhovni put svakog od nas. Pokajanje može da se prevede sa teksta na grčkom i kao promena načina razmišljanja. Ovaj praznik koji pada sredinom leta, kada je sunce visoko na nebu i kada sve buja i zri,  nas podeseća da se zaustavimo, da preispitamo svoje namere i planove, da se uspravimo i možda promenimo neka mišljenja.

Interesantno je da i mnoge narodne priče upozoravaju na prevare leta (varljivo leto kaže narod), a Šekspir je ovo ovekovečio svojim remek delom Midsummer night's dream. Kako bismo izbegli zanesenost leta moramo da ostanemo čvrsto na našem putu.

Još od davnih vremena je ovaj dan bio posvećen ritualnom čišćenju koje se najčešće događalo uz vatru koja ima alhemijsku moć da pretvara materiju iz jednog stanja u drugo. Ukoliko sagorimo u sebi samima ono što ne donosi plod možemo da preskočimo unutrašnju vatru i uzdignemo se iznad sopstvenih ograničenja.

kredit
Sve što je potrebno za slavlje jeste jedna sveća, malo vode u kojoj su školjke i po kojoj pliva cveće, i možda neki lepi stolnjak! Iako nemam slike od ovogodišnjeg Ivandana postaviću slike od prošle godine kada smo priredili na ovaj dan čajanku za vile i vilenjake (nije montessori, ali uhvatilo me letnje ludilo i nisam mogla da odolim). Muževljeva deca su bila tada sa nama, te je kuća bila prepuna smeha i igre. Na kraju su deca ostavila mrvice kolača i malo soka u naprstku za umorne vile i vilenjaka kada se sruše noću od igre :-)




u vatru smo bacali papirice na kojima smo napisali misli koje nas muce
















Нема коментара:

Постави коментар