четвртак, 16. јул 2015.

Montesori soba

Jedna od glavnih ideja koje odlikuju montesori pristup jeste minimalna intervencija odraslih i što veća sloboda deteta da se kreće i istražuje. U ovome veliku ulogu ima sređivanje prostora u kome dete boravi. Umesto da se dete stavi u krevetac ili ogradicu, Marija Montessori je predložila da prostor bude prilagođen detetu i bezbedan kao u krevecu ili pak ogradici.

Ovakva soba mora da bude lepa, ali i u detetovoj dimenziji: male stolice i stolovi, slike koje su okačene u visini detetovog oka, sređene otvorene police koje mame sa aktivnostima za samorad i samoučenje, cveće, urednost i sklad su imperativi kako bi se kod deteta razvile ove osobine, i kako bi njegov život postao sigurniji kroz ambijent koji je u stanju samo da kontroliše.

Priznajem da je ova tema jedna od mojih omiljenih, te dozvolite da podelim sa vama par slika !!

Bitno je da beba provodi dosta vremena na podu, u sobi u kojoj i porodica provodi vreme, da promatra svet oko sebe....


da vežba koncentraciju i opažanje gledajući u objekte postavljene direktno iznad nje


umesto kreveca Marija Montessori je predložila dušek za odraslu osobu koji je postavljen na pod, kako bi dete od najranijih dana sticalo osećaj za proporcije i veličine.


Dete bi trebalo da ima izbor oko toga šta će da obuče, čim počne da pokazuje iteresovanje za garderobu. Ovaj izbor ipak treba da bude razuman i ograničen u smislu malo garderobe prilagođene vremenskim uslovima. Na ovaj način se izbegavaju mnoge neprijatne scene i nametanja volje bilo roditelja bilo deteta.


Idealno je da soba dozvoljava i inspiriše slobodnu igru, naravno sve je od prirodnih materijala, lepo, skladno, i jednostavno

 Sasvim male bebe mogu da imaju ovakav aranžman kako bi se osećale što udobnije


Police su niske i otvorene i nude aktivnosti primerene uzrastu deteta


Ključ je u tome da nema previše igračaka



U ovakvom rasporedu za sobu bebe ova mama je postavila kauč za noćno i dnevno dojenje, a pored kauča je stočić sa termosom biljnog čaja i literaturom za čitanje i opuštanje. Genijalno!


Pored kreveta se postavlja ogledalo koje osim što zabavlja dete pomaže mu da veoma brzo stekne bolju svest i predstavu o sebi samome, te da osvesti svoje pokrete i postupke


 Mogućnosti su mnogobrojne

Kako dete raste pored ovih se uključuju i neki drugi segmenti, kao na primer kutak za čitanje, gde je opet ključ mali izbor knjiga, ali koje se redovno rotiraju kako bi uvek privlačile detetovu pažnju. Za kreiranje ovakvog kutka dovoljna je stoličica ili jastuk i korpica sa knjigama.





Značajno mesto zauzima i kuhinjica koja nije samo za devojčice, i dečaci jako puno uče kroz igre sa kuhinjom i spremaju se za samostalnost.


A meni je prelepa ova kuhinjica napravljena od starog nameštaja


Evo kako sve ovo na delu izgleda kod nas!

Svi vole kutak za čitanje

 Ujedno je i fantastičan način da starija deca vežbaju čitanje i grade samopuzdanje deleći svoju mudrost sa mlađima




Ovo je Daretov pisaći sto (koji više nije u dečjoj sobi jer su bebe počele da se penju na njega. Sto je sada premešten u spavaću sobu odraslih, koja se ionako tokom dana retko koristi. Na ovaj način Daretu je osiguran mir tokom učenja, a igra se i dalje odvija u dečijoj sobi) Inače, deca su veoma vezana jedna za drugo i čak i kad imaju izbor ne žele da puno vremena provode odvojeno jedno od drugog. Moraću dobro da osluškujem kako bih razumela momenat za Daretovu samostalnu sobu.



 Iako nisam estetski zadovoljna ovim rešenjem, sa praktične strane se pokazao kao uspešan. Garderoba od beba stoji na donjim policama, grupisana u kutije: pantalone, suknje i haljine, pidžame i bodi, džemperi i dukserice. Kada se oblače mogu da spustim kutije i one same biraju šta žele da obuku. Uskoro će biti vašar u našem selu, i željno se nadam da ću naći pletene korpe od pruća za ovu svrhu.


Ovo je sto koji koristimo za presvlačenje. U crvenoj kutiji su poslagane tetra pelene, a u korpi su zaštitne gaćice za pelene i kozmetika. Iznad je moj crtež ježa i Ježeve kućice Branka Ćopića sa ispisanim delom:

 Kućico draga, slobodo moja!
Palato divna, drvenog svoda,
kolijevko meka, lisnatog poda,
uvijek ću vjeran ostati tebi,
nizašto ja te mijenjao ne bi'!
U tebi živim bez brige, straha
i branit ću te do zadnjega daha!


Inače, osim Daretovih, u sobi su i crteži muževljeve dece iz predhodnog braka koja su do nedavno živela sa nama. Iako sada dečija soba drugačije izgleda, njihovi crteži su važan element neosporive prisutnosti i važnosti koju ta deca uživaju u našem domu.


 Iznad Daretovog stola nalazi se ikona Bogorodice, a ispod nje je ispisana đačka molitva koju je Dar ukrasio.
Važan element je i kalendar kako bi dete imalo potpuniju sliku vremena i godišnjih doba.



 Iako bebe ne spavaju na podu na dušecima, ipak spavaju u krevetima za odrasle koji imaju sigurnosnu ogradicu koja se podiže i spušta. One su veoma brzo naučile da je same podižu pre spavanja, a na našu sreću još uvek ne mogu da razumeju mehanizam za spuštanje! Ograda im dozvoljava da samostalno uđu i izađu iz kreveta, i može lako da se skine kada više ne bude potrebna.




Kako bi što više vremena provodili zajedno, polica sa igračkama je u dnevnoj sobi. Ono što ne želim da svakodnevno deca koriste, ili da uopšte koriste, nalazi se na višljim policama.

 Svaka polica je grupisana. Npr, treća polica odozgo je matematička polica, i na njoj su loptice, kutija sa geometrijskim telima, drveni brojevi, kasa, babuške (zbog odnosa veličina i komparativnih vežbi)



Kocke su poslagane u jednoj korpi, a slagalice u drugoj




Korpa sa muzičkim instrumentima


 Mini kuhinjica


Marija Montessori je razvila 5 oblasti za učenje, i idealno je da u kasnijem periodu svaka dobije svoju policu: matematička, senzorna, jezička, kulturološka polica, kao i polica sa vežbama iz praktičnog života.

Takođe, treba obratiti pažnju i na ambijent spolja, a ne samo unutra. O tome čitajte sutra na blogu <3<3<3

Svako dobro Vam želim!!

2 коментара:

  1. Овај пост ми је стварно од велике помоћи, тек се упознајем са Монтесори програмом полако, можда и касним с обзиром да имам бебу која већ има 10 месеци али бих волела да неке ствари променимо. Ваше искуство и савети би ми много значили, да ли постоји начин да вас некако контактирам? У сваком случају вама и вашој породици све најбоље желим

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Biljana, ja sam zavrsila kurs koji je organizovalo Montesori drustvo Srbije, i toplo ga preporucujem. Takodje mogu kod nas da se nadju u stampi knjige Marije Montessori,koje objasnjavaju srz metode. Mene licno mozete da kontaktirate preko fb, jednostavno lajkujte cuvarkuca stranicu, i napisite mi poruku :) Svako dobro vama i svima koje volite :)

    ОдговориИзбриши