петак, 13. новембар 2015.

Waldorf lutke

Postoje na hiljade i hiljade lutki koje se prodaju deci, i sačinjavaju važnu granu ekonomije i trgovine. Obzirom na ovu činjenicu, veoma malo lutki je napravljeno tako da se dopadnu detetu i odgovore na potrebe deteta, već se najčešće udvaraju predstavi detinjstva koje ima odrasla osoba, koja će i kupiti tu lutku. Samim tim, lutke sve više podsećaju na žene, i prerano uvode devojčicu u svet konzuma i rane seksualizacije. Postoji i drugi aspekt, gde se lutke današnjice prave uglavnom od plastike i veštačkih materijala, što čini da lutka zavarava dete po pitanju zapremine i težine (samo jedan od aspekata), jer čak i velika plastična lutka je veoma laka, pa dete ne usvaja pojmove o realnoj masi. Lutke današnjice su veoma realno predstavljene, i to dodatno utiče na činjenicu da dete gubi potrebu da zamišlja i samim tim i razvija svoju kreativnost...lista je podugačka...

kredit
Vekovima su majke šile lutke svojoj deci, i to je uvek bio neprocenjiv dar! Sama činjenica da dete učestvuje u tom procesu i shvati odakle nastaju stvari, i da i ono samo može da stvara, donosi veliki osećaj samopouzdanja i sigurnosti. Krpene lutke su lutke sa kojima se raste, i postaju sve draže sa godinama, kada sakupe niz zakrpa i kada im kosica postane nepopravljivo čupava, kao tek ustalom detetu od sna....ručno pravljena lutka je neponovljiva, jedinstvena, unikat, jedna jedina, i sa sobom nosi jedinstvenost svog stvaraoca, i upija ličnost svog malog vlasnika. Ovo su prave lutke za decu, ne zato što imitiraju dečiji lik u maniru realizma, već zato što oslikavaju detetovu unutrašnju prirodu: mekoću, zaobljenost, i toplotu. Lutke mogu da se naprave od najrazličitijih materijala i da poprime raznorazne oblike. Od svih llutkica koje sam pravila, naviše volim da pravim takozvane Waldorf lutke.

Waldorf Steiner je bio veliki pedagog, pionir, početkom 20-og veka. Bavio se proučavanjem mitologija i okultizma, i sem stvaranja novog pristupa dečijem obrazovanju, razvio je i veoma uspešne i radikalne metode agrikulture i stočarstva. Iako on nije odgovoran za kreaciju Waldorf lutki, koje su nastale vekovima ranije u Evropi, najodgovorniji je za njihovo širenje po svetu, jer ih je usvojio u svojim školama kao savršene igračke za decu.

Pre neki dan, bliznakinjama je bio rođendan, te sam im napravila svakoj po dve Steiner lutke: mamu i bebu

 Pošto su devojčice tek napunile dve godine, ovakva vrsta lutke im savršeno odgovara: mekana je, okrugla, napunjena čistom vunom koja ima svoju težinu, i nemaju definisane noge, već se telo završava kao jastučić, savršen za zajedničko spavanje. Kosa je sakrivena ispod kapice, tako da ne mogu da je čupaju ili zapletu.


Uz svaku veću lutku dobili su i bebu. Beba je mala i lako stane u majušnu dečiju šaku. Ovakve dve lutke daju šansu detetu da imitira sopstvenu mamu, da nosi bebu, da je stavlja pored mame kada se beba ˝zaplače˝, i da je uspavljuje.

Devojčice su bile oduševljene i iznenađene poklonom



U svakoj napravljenoj lutki ima nešto magično, skriveno, ljubavno.......svako dobro Vam od srca želim!!!!!!!!


Нема коментара:

Постави коментар