уторак, 3. новембар 2015.

Svileni pirinač sa bundevom i salata od kiselog kupusa

Jesen je stigla, novembar je upravo počeo, a ja se radujem toplom kakau, gumenim čizmama, dugim šetnjama po opalom lišću i blagodatnim bundevama.

Bundeva je jedna od najzdravijih i najekonomičnijih namirnica, i sasvim nepravedno je zapostavljena na većini Srpskih trpeza. Može da se jede sirova, pečena, skuvana kao čorba ili pretvorena u poslasticu. Veoma brzo se sprema i ima dubok, slatkast ukus koji se dobro kombinuje uz sočiva, pasulj, krompir, spanać.....ja sam je iskombinovala sa toplom salatom od kiselog kupusa koja deluje kao kontrast na bundevi, ne poričući je, već ističući njenu slast.


Ovo nije precizan recept, tj. nije uopšte recept, već neka vrsta vodilje u jedan od bezbroj načina na koji bundeva može da se iskoristi.

Potrebno je očistiti bundevu i iseckati je u kocke veličine 1cm


U ekspres loncu sačekam da se ulje zagreje, pa dodam dva lovorova lista, i kašičicu slačice. Pustim da se to krčka jedan minut.


Zatim dodam kockice bundeve i ne mešam kako bi se uhvatila korica. Tek kada pažljivo podignem jednu kockicu i uverim se da je postala tamno narandžasta, onda mešam i ostale, ukoliko nema korice, pažljivo vraćam kockicu na isto mesto :-) I'm a freak....

Onda dodajem iseckani crni luk, i sve zajedno promešam i pustim da se krčka dok luk ne omekša, par minuta...a onda je vreme za začine...koristila sam kadžun začin, đumbir u prahu, beli luk, alevu papriku, i ruzmarin...Sve sam posolila, promešala, i ostavila da širi aromu po kuhinji dok sam prala pirinač.


U Aziji sam naučila da se pirinač pere sve dotle dok voda sa kojom se ispira ne postane prozračna, dakle ne jede se pirinač čija je boja pranja mlečno bela. Nikad nisam pitala zašto, ali sam prihvatila da je to tako, i savetujem isto svima :-) :-) :-)

Kada je pirinač opran (koristila sam pola kg.) stavljam ga u bundevu sa lukom i začinima i promešam. Nastavljam da mešam sve dok voda od pranja ne ispari. Ovo je važan deo jer pirinač sada upija sve ukuse i začine, i povezuje se sa njima.


 Nakon par minuta dodam onoliko vode da prekrije pirinač za odprilike 4cm, dodam i 3 bobice suve kleke, i soli po želji. Zaklopim lonac i pravim toplu salatu od kiselog kupusa.

 Stavim na tiganj (keramički) malo ulja i dok se zagreva, isečem pola glavice manjeg kiselog kupusa na rezance, i dobro operem ispod vode da se spere višak soli, a zatim stavim kupus na vrelo ulje i ne mešam da se uhvati blaga korica....I'm a freak...

Dok se kupus prži krckam par oraha na opštu radost dece

 Kada je kupus pržen (par minuta uz povremeno mešanje) dodam kašiku susama, orahe, i dve kašike prezle, i sve promešam još jednom. Salata je gotova.


Odprilike u isto vreme zapišti i ekspres lonac, pa je vreme da se sve postavi na sto.....




 Osim što je izuzetno zdrav i obiluje vitaminima, ovaj recept je jako ekonomičan. Matematika: bundeva je koštala 120 din, pirinač 80din. Potrošila sam pola i jednog i  drugog, dakle za 100 dinara su ručale tri odrasle osobe(mama nam je u poseti) i tri deteta. Ostak bundeve postaće krem čorba, a ostatak pirinča sutlijaš....
Uživajte u hrani, novembru, jeseni, ljubavi!!!!!

P.S. Ukoliko nemate ekspres lonac, nemojte da dolijete vodu odjednom, već malo po malo, uz stalno mešanje
P.P.S. Za više informacija o vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, posetite FB grupu Vegetarijanci i vegani u Srbiji  <3

Нема коментара:

Постави коментар