четвртак, 8. октобар 2015.

Platnene pelene

Uvijati dete u platnene pelene danas je pre svega čin ljubavi. Iako ove pelene imaju nebrojeno puno prednosti u odnosu na jednokratne, čini mi se ipak da je umetnost njihovog savijanja, briga oko pranja i sušenja jedna vrsta vibracije ljubavi koja se prenosi sa mame na bebu <3 Platnene pelene su najzdraviji i najpovoljniji vid povijanja danas. Ovo su pelene koje su koristile naše bake i prabake, jednostvano parče pamuka koje može da se savije na bezbroj načina i da odgovara svakom uzrastu deteta. Mlađa deca ih nasleđuju od starije i tako se trošak oko njihove kupovine obavlja samo jedanput.

 Tetra pelene jako dobro upijaju, brzo se suše, i uprkos glasinama, ne moraju da se peglaju. Perite ih na 60 stepeni, ponekad na 90, i nikada nemojte da stavljate omekšivač za veš, jer on osim što je hemikalija, takođe smanjuje upijajuću moć pelena. Umesto omekšivača stavite malo alkoholnog sirćeta koje će pelene omekšati, ali takođe će pomoći da se spere višak deterdženta koji ponekad zna da se sakupi unutar tkanine.

Ukoliko imate staru flanelsku posteljinu, pelene možete lako da napravite. Jednostavno isecite posteljinu na kvadrate veličine 80 sa 80 cm, porubite ih na mašini, i dobili ste super mekane, fantastično upijajuće pelene. Imam oko 10ak ovakvih pelena i smatram ih boljim čak i od tetra pelena. Za razliku od njih, flanel se ne tegli toliko te pelene ostaju čvršće zategnute na bebi. Takođe je flanel topliji materijal, te mislim da je bebi zimi prijatnije u njemu.

Postoje mnogi načini nameštanja ovih pelena i posle mnogobrojnih pokušaja i proba sa svoje troje dece došla sam do zaključka da je potrebno naučiti samo tri načina.

Široki povoj:


Ovaj povoj zahteva švedske pelene i tetra pelene. Kod nas se preporučuje zbog stabilizacije kukova, ali nažalost mnogi ljudi gube veru u smisao ove prakse. Možda vredi napomenuti da su švedske pelene dobile svoje ime po švedskim lekarima koji su ih osmisli nakon što su proveli izvesno vreme proučavajući mame u plemenskim zajednicama, koje su stalno nosile bebe na sebi tako da su im nogice uvek bile raširene. Lekari su ubrzo primetili da nošene bebe nemaju probleme sa kukovima koji su u to vreme bili česti u Evropi, te su osmislili način stavljanja pelena koji mimikrira pozu u kojoj se beba nalazi kada je nošena. Uvek koristim široki povoj za svoje bebe, negde do 6-og meseca, tj. dok beba ne počne da puzi. Tada skidam švedsku pelenu jer usled pokretljivosti bebe pantljika kojom se pelena pričvršćuje kreće da spada. Tada prelazim na takozvani origami povoj


Origami:

Ova vrsta nameštanja pelena je izuzetno brza kada se malo savlada. Ovo je po meni najbolja vrsta pelena za dan jer je zapremina pelene koncentrisana isključivo na središnji deo, te iako platnene, ove pelene nisu preobimne. Svoju decu presvlačim tri puta dnevno. Doručkuju u pidžamici i noćnoj peleni jer će se tokom doručka sigurno isflekati, pošto im od najranijih dana dozvoljavam i ohrabrujem da sami jedu i koriste pribor. Posle doručka obično ide pražnjenje stomačića, te sačekam malo da se to desi, i onda promenim pelene. Drugi put je posle ručka, a treći put oko pola sedam uveče kada se spremaju za spavanje, i stavljaju noćnu pelenu.

Pelena za noć:

Pošto se beba neće presvući celu noć, neophodno je da beba ima dovoljno slojeva da ostane suva tokom cele noći. U tu svrhu koristim 5 tetra pelena, manje za bebe koje imaju manje od godinu dana. Iako deluje kao isuviše, bebama ne smeta jer spavaju, a ostaju suve :-)


Kada su bebe sasvim male, a povijanja česta, nije naodmet zavezati staru jastučnicu za krevetac ili sto za presvlačenje, gde može da se ubaci prljava pelena. Ukoliko pelena ima sadržaj na sebi, nosim je u kupatilo, sadržaj izvrnem u WC šolju, a pelenu operem vodom. Zatim je spuštam u plastičnu kanticu sa poklopcem koja je odmah ispod lavaboa. Pelene perem svaki dan, uveče, kada se nakupi dovoljno za jednu mašinu. Ne morate prati pelene odvojeno, sasvim se lepo operu kada su i zajedno sa drugim vešom.

Platenene pelene same po sebi nisu dovoljne da beba ostane suva, te je potrebna neka vrsta zaštitinih gaćica. Kod nas mogu da se kupe zaštiten gaćice za pelene od PUL materijala koji propušta vazduh, ali ne i vlagu, no ja volim da sama sašijem zaštitne gaćice za svoje bebe, i to od vune. O tome vam pišem sledećom prilikom :-)

Svako dobro vama i vašim bebama!!!

Нема коментара:

Постави коментар