недеља, 22. новембар 2015.

Arhanđel Mihailo i žetveni hleb


Arhanđel Mihailo je moja devojačka slava. U jednoj ruci nosi mač pravde, simbol moći i snage, a u drugoj vagu na kojoj vaga ljudske duše. Nije slučajno da se baš u ovom periodu godine proslavlja Arhanđel koji traži balans, koji vaga....sada kada se svetlo i tama izjednačuju, na kapiji zime, on nas uvodi daleko od pokorenih zmajeva i pravo do kolevke nejakog deteta koje će se uskoro roditi.

Arhanđel se borio sa zmajem i njegovom vojskom, i pobedio je. On nas podseća da svi putem molitve možemo da dobijemo dovoljno snage da pobedimo zmaja u nama samima, da probamo da izvagamo svoja dela i da uđemo što čistiji u Bžićni period...On je simbol snage i moći koja se prenosi deci u periodu kada su najopterećeniji školskim gradivom, da uspeju i da istraju u svome radu, da pobede neznanje i malodušnost. Ovo je tajođe savršen dan za pravljenje žetvenog hleba sa decom, kao poslednjeg oproštaja od jeseni i podsećanja na njene blagodati. Uz hleb ide i posebna priča :-)


Recept je jednostavan:

1kg brašna
500ml toplog mleka
velika kašika šećera
25g suvog kvasca
50g istopljenog maslaca
prstohvat soli
75g. šećera
150g suvog grožđa
1 žumance
25g semenki susama ili suncokreta ili maka (ovaj put sam koristila musli :-D )
Malo mleka za premazivanje

Postupak:

Stavite brašno u vanglu za mešenje
Sipajte kašiku šećera u toplo mleko i poprskajte kvascem. Promešajte i ostavite da se napravi pena (oko 10 min.)

Stavite vanglu za mesenje na sto, i ostale sastojke podelite po posebnim činijicama ili šoljama: pomešani šećer i so; suvo grožđe; žumance; semenke
Kada mleko sa kvascem postane penasto dodajte maslac

Kada se hleb umesi ostavite ga na toplom da naraste (oko 30 min), a zatim ga premesite, oblikujte loptu i stavite ga na pleh gde ste predhodno postavili papir za pečenje (papir za pečenje posle hleba nemojte bacati, možete da ga iskoristite još najmanje jedanput ;-) ) i ostavite da miruje jos 30 min. Zatim ga premažite sa malo mleka, i stavite u toplu rernu, i pecite dok ne porumeni. Hleb je gotov ukoliko kada ga uzmete i pokucate po njegovoj donjoj strani čujete ˝prazan˝, tj. šupalj zvuk!


 
Uz žetveni hleb ide priča.


Kreirajte prazničnu atmosferu tako što ćete staviti neki lep stoljnjak u jesenjim bojama, upaliti sveće i imati pored vaznu sa cvećem ili korpu sa voćem. Ugasite svetlo i počnite priču igrajući prstima po brašnu...

Nekada davno, u jednoj dalekoj zemlji, živeo je jedan srećan narod. I zemlja i ljudi bili su prelepi, vredni, i srećni, te je zemlja bogato rađala...ali jednoga dana, nadvi se tama nad tu srećnu zemlju kada je iznenada doleto jedan zao zmaj. On je sa sobom doneo nevolju i tamu (sada u brašno ubacite mleko sa kvascem i probajte da oblikujete telo zmaja od brašna...i ne brinite ako zmaj podseća na foku, deca nikad neće primetiti razliku)

Sunce nije moglo da se probije kroz oblake i počeo je da pada na zemlju sneg i led (sipajte šećer i so) i ljudi su se zaledili....sve je to sa visina gledao Arhanđel Mihailo i bi mu veoma žao....jednom rukom je uzeo zvezde sa neba i bacio ih na zemlju (ubacite suvo grožđe) i kada su zvezde dotakle zemlju postadoše gvožđe koje je razbilo led....

Drugom rukom je uzeo sunce sa neba i stavio ga je na zemlju (ubacite žumance) i milo Sunašce je otopilo led, i ljudi su se odledili i počeli opet vredno da rade. Sada pozovite decu da mese sa vama...

Puno su radili i posadili su seme u zemlju (ubacite semenke), i ono je rodilo, i kada su samleli pšenicu napravili su hleb, i sve je to gledao Arhanđel Mihailo sa nebesa i bi mu milo, i reče im: svaki komad ovog hleba koji podelite u miru i slozi doneće vam zdravlju, sreću i blagostanje....Tako i bi!!!


Srećan Vam praznik mili moji!!!!

Нема коментара:

Постави коментар