четвртак, 30. јул 2015.

Igranje u blatu

U ovim divnim letnjim danima prava je grehota biti unutra. Život se polako iz kuće preselio u dvorište, i tu se jede, pliva, kupa, igra, čita, tu se posmatraju zvezde i ptice.
Deca imaju neverovatne sposobnosti. Sasvim mala deca rastu, uče, pamte, reaguju munjevitom brzinom koju smo mi odrasli odavno zaboravili. Mislim da prečesto dajemo sebi veoma veliki značaj, i slažem se sa Marijom Montessori da je za decu od presudnog značaja ambijent koji pruža mogućnost za istraživanje i učenje. Ovaj ambijent je leti dvorište, a deci je potrebono tako malo da se satima zabavljaju i vrište od smeha i radosti. Danas smo otvorili kuhinjicu sa blatom: malo zemlje i vode, i oni su uživali, a kada su završili čekala ih je kofa sa mlakom vodom i lončićem, i na licu mesta su bili okupani :-)

Igranje sa zemljom je magično. Podseća nas na to odakle smo i kome pripadamo, razvija nervnu stimulaciju na vrhovima prstića, uči decu o težini i zapremini, o međusobnoj komunikaciji i zajedničkom radu. Igranje sa zemljom je neprocenjivo! Evo kako je to izgledalo danas.





















Нема коментара:

Постави коментар