петак, 17. јул 2015.

Prostor za decu u bašti

Pisala sam o značaju uređenja dečije sobe po sistemu montesori, i slični principi mogu da se primene i na prostor u kome deca borave napolju. Koliko je meni poznato, Marija Montessori nije dala precizne okvire za uređenje eksterijera, ali je insistirala na tome da deca puno vremena provode napolju, te da su i sasvim mala deca sposobna da pešače par kilometara dnevno. Smatrala je idealnim boravak dece na selu, prirodnu i organsku ishranu, kao i rad na čistom vazduhu. Pokušala sam da pronađem neke ideje koje bi se uklopile u montesori shvatanja: minimum veštačkih materijala, bezbednost, i puno prostora za manipulaciju i istraživanje.

Ovakvi prostori mogu da budu u svakoj dimenziji, i za svaki budžet ;-)








Posebno mesto zauzima kuhinjica za kolače od blata. Može se početi krajnje jednostavno, sa samo par alatki koje više nisu potrebne u pravoj kuhinji, i sasvim polako da se radi na izradi prave blatnjave profesionalne kuhinje.










Pored kuhinje deca mogu i da se igraju sa zidom za vodu, da uče zapremine, opažaju zakone fizike i jednostavno uživaju


 Kada smo kod vode osim bazenčića koji maloj deci pruža neverovatne momente uživanja


možemo da stvorimo uz pomoć najlona klizalište

ili da napravimo vodeni krevet



a kada se domognemo čvrstog tla možemo da se igramo sa senom




ili u pesku


starijoj deci obično prija malo privatnosti, i oni žude za izolovanim kutkom








Trajni kutak za uživanje može da se napravi i od vrbe

A kada već razgovaramo o tajnim kutcima za uživanje, mislim da nije uredu da ih imaju samo deca, pa sam poželela nešto ovakvo:



Sasvim je upravu moj mili muž kada kaže: Ivana, trebaju ti barem dva života da uradiš sve ono što si zacrtala. I upravu je, i da imam dva života opet bi ih provela kod kuće, sa njim i sa decom. Uživajte!!

Нема коментара:

Постави коментар