уторак, 21. јул 2015.

Nošenje marama na glavi (dve marame)

Mislim da je svima koji čitaju ovaj blog već uveliko jasno koliko volim marame. Nošenje marame na glavi je nešto posebno, nešto što me spaja sa generacijama žena čiju genetiku nosim, žene koje po pravilu nisu izlazile u svet bez marame na glavi kao svoje krune.

kredit

Moja fascinacija maramama leži i u široj fascinaciji sa nekrojenim komadima tekstila koji kao takvi nikada ne izlaze iz mode, ne postaju premali ili preveliki, i svakome stoje drugačije. Marama vekovima ima na hiljade različitih upotreba, ali njena ženstvenost je neosporiva unatoč prolaznosti vekova. Marama uslovljava jednu određenu vrstu ženstvenosti. Uz maramu se bira nakit, nose se suknje i haljine, hoda se drugačije; ona određuje jednu određenu vrstu estetike koja ne trpi nemarnost.

kredit
Marama na glavi Pravoslavne žene osilkava spoljašnjem svetu da su hrišćanske vrednosti ipak unutra, da se o osobi ne može suditi na osnovu izgleda, da je bez obzira na kulturološke promene u svetu ona i dalje stub, ognjište, uzor ćerkama i inspiracija sinovima. Udata žena koja nosi maramu na glavi čuva svoju lepotu isključivo za svoga muža, stvara veo intime i barijeru sa spoljašnjim svetom i jasno postavlja granice.

Stavljanje marama je takođe beskrajno kreativno i zabavno, i ja uživam smišljajući načine na koje da nosim marame, slažući boje i birajući ukrase.

Kako bi marama savršeno stajala potrebna joj je podloga, tj. punđa. Ukoliko imate dugu kosu, namestite punđu uz pomoć krofnice za punđu kao što je ova:

A ukoliko ne znate kako se krofnica koristi pogledajte ovaj video:


Ukoliko nemate dugu kosu, ipak imate puno opcija za nošenje marama. Na primer, možete da koristite lažnu punđu

Ili čak da pričvrstite mrežicu za kupanje (niko nikada neće saznati)

Ovo je moj video o tome kako mogu da se stave dve marame, jedna pravougaona, a jedna četvrtasta. Marame su lagane, letnje i prozračne, ovako sam ih skoro nosila, i poželela sam da to podelim sa vama <3


Uživajte!! Svako dobro od Boga vam želim!

Нема коментара:

Постави коментар