уторак, 30. јун 2015.

Mapa sveta od filca (montesori geografija)

Geografija je sjajan način da se radi interdisciplinarno sa detetom. Učenje o kontinentima dozvoljava izučavanje celokupne svetske baštine, a sve može da počne sa mapom sveta. Postoje sjajni montesori materijali za geografiju u obliku puzla koje dete može da vadi, opcrtava, da se sa njima igra, upoređuje, i na taj način uči.


 Nažalost, kod nas ovakvi materijal se kupuju isključivo ovde , i mislim da bez obzira na dubinu džepa svi možemo da se složimo da montesori materijali nisu jeftini. No, genijalnost montesori sistema je taj što kroz učenje montesori principa možemo da prevaziđemo ovakve prepreke i da većinu materijala napravimo sami. Sa tim u vidu predlažem pravljenje mape sveta.

Potrebno je:
 -filc plavi A3 format (1 kom) i A4 format (u žutoj, crvenoj, zelenoj, braon, beloj, narandžastoj, i roze boji)
-paus papir
-čičak traka



Ili odštampajte ovu sliku i isecite kontinente, ili uz pomoc paus papira možete da ih precrtate sa ekrana i isečete




 Kada su svi kontinenti isečeni uz pomoć mašine sam pričvrstila čičak traku na poleđinu svakog kontinenta.

 Ovo je finalni rezultat
 Dar je bio oduševljen, tako da smo celo veče proveli radeći geografiju


 Učili smo strane sveta

 I imena kontinenta

Marija Montessori je svakom kontinentu dala određenu boju, koje se treba pridržavati, i svaki dalji rad sa kontinentima treba da ima u vidu tu boju, npr. imena kontinenata na karticama napisala sam olovkom u boji kontinenta.

Kada dete savlada mapu sveta, može da uči pojedinačno o svakom kontinentu, kulturama, religijama, biljnom i životinjskom svetu...mogućnosti su bezbrojne. Uživajte!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар