уторак, 21. април 2015.

Izleti po Srbiji, šta ima za večeru?

Objašnjenje: Pre nego što sam upoznala svog fantastičnog muža, više sam putovala po svetu nego po rodnoj Srbiji. To mi nije bila namera, već nešto što mi se desilo, ali kada smo počeli da putujemo zajedno i pravimo izlete shvatila sam koliko je malo potrebno da se prave kockice slože i da putovanje postane zbližavanje sa porodicom i zajednička avantura. To je kao sa dobro poznatim namirnicama u frižideru koje uvek spremamo na isti način te one deluju sasvim neprimamljivo i monotono sve do momenta kada promenimo percepciju i spremimo ih drugačije nego obično. Čvrsto verujem da dobra hrana ne znači puno vremena i mnoštvo sastojaka, kao što ni dobro putovanje ne znači egzotičnu destinaciju. Često je najukusnija večera ona koju smo spremili za par minuta koristeći ostatke jučerašnjeg ručka, kao što i najuzbudljivija putovanja mogu da se izrode iz rutine svakodnevnice. Ovo je prvi post iz serije Izleti po Srbiji, a šta ima za večeru?

GOLUBAČKA BAJKA

  Na samoj granici sa Rumunijom, gde se Dunav širi i baškari kao more, pokazujući svu svoju veličanstvenost mi smo pronašli savršeno mesto za odmor. Nacionalni park, tvrđava, šuma, plaža, reka, vodopadi i izvori, sve je na jednom mestu, tako blizu Beograda. Golubac je čaroban grad kome se uvek vraćamo iznova. Ove slike su sa letovanja 2014.















Sve je tu oko nas, samo treba želeti i pronaći. Na isti način najobičnije namirnice mogu da postanu večera iznenađenja...nešto što nismo pravili nikada pre.

Tako, na primer, jučerašnja pita, ukoliko se isecka na kockice i proprži na jako zagrejanom ulju, postaje fenomenalan prilog...hrskav spolja, a vazdušast iznutra...

A obican zamrznuti mix za rusku salatu 
 Ukoliko se izdinsta sa glavicom crnog luka i ruzmarina, i doda mu se vranilova trava (koja je prelepi caj tamno ljubicastih cvetova, savrsen za ublažavanje respiratornih tegoba)


 I obare se posebno par krompira u slanoj vodi, a onda sve to sjedini u sosu od jogurta i nane (nana dobijena iz filter kesice caja, koja je sitnija nego nana koja se prodaje kao začin).

 Dobije se lagano, nesvakidašnje jelo, uvertura za leto....



Život je savršen, i što više učim o njemu, sve više imam strahopoštovanja i zahvalnosti jer znam: najbolje tek dolazi......



Нема коментара:

Постави коментар