петак, 29. мај 2015.

Prirodna nega usta

Kada sami pravimo preparate za negu, tim činom izlazimo direktno iz uloge potrošača i postajemo indirektno stvaraoci. Stvaraoci sopstvene sudbine jer znamo tačno šta unosimo u svoje telo i šta stavljamo na njega. Ovaj čin, osim veoma zabavnog i kreativnog dela, takođe ima i moć da nas učini nezavisnim od supermarketa, reklama koje ubijaju aždaje u ustima i fluora koji se propagira kao dobar za zdravlje. Ja mislim da fluor to nikako nije, i sve više postaju poznati efekti fluorisanja vode koji su se upotrbljavali još u Hitlerovim logorima smrti kako bi umrtvili samovolju zatočenika. Više o štetnosti fluora po decu možete pročitati ovde. No, želim da pišem o lepim stvarima. Kao što je bućkanje!


Bućkanje je veoma stari metod održavanje higijene usta i optimizacije zdravlja. Efekata je jako mnogo. Od sprečavanja i lečenja karijesa, skidanja naslaga sa zuba, izbeljivanja, pa do toga da se ulje vezuje sa pljuvačkom, prodire u organizam i odatle izvlači štetne materije time poboljšavajući zdravlje. Više pročitajte ovde. Ne znam koliko je sve ovo tačno, ali znam da je osećaj ulja u ustima ujutru neverovatno osvežavajući i čini fantastičan početak dana! Bilo koje ulje može da posluži, a ja koristim maslinovo.



Posle bućkanja sledi pranje zuba. Pastu za zube je izuzetno lako napraviti. Može da se koristi glina za unutrašnju upotrebu (ima je u apoteci) ili zeolit. U zavisnosti od količine dodaju se eterična ulja, kao na primer: menta, žalfija, čajno drvo, cimet, limun....i sve se promeša. U svoju smesu stavljam čajno drvo i limun, dok deca uzrasta manjeg od 6 godina koriste samo čist zeolit. Četkica se pokvasi sa vodom, umoči u prašak i operu se zubi :-)




Postoji puno recepata koji koriste sodu bikarbonu i morsku so, ali ja verujem da su takve smese isuviše abrazivne za svakodnevnu upotrebu, te da stoga mogu da oštete zubnu gleđ. Ovu pastu koristim već par godina i imam 0 karijesa. 
Za kraj sam napravila tečnost za ispiranje usta. U flašicu vode sam dodala kašičicu sode bikarbone, rastvorila je i dodala nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Ukus je skoro slatkast i osvežavajuć.


Za par minuta i uz par proizvoda napravi se kompletna nega za usta i zube.


Svako dobro, smejte se, uživajte u vašim najmilijim, negujte svoje porodice, radujte se! 


Нема коментара:

Постави коментар