среда, 9. децембар 2015.

Božićni pokloni za decu (3-6)

Deca ovog uzrasta su zapanjujuće zainteresovana za rad, i poseduju neverevotnu, višečasovnu mogućnost koncentracije. Deca koja su u ovom uzrastu izložena matematičkim materijalima i konceptima su pokazala veliku prednost u srednjoj školi u odnosu na decu koja nisu imala ovakvu privilegiju. Obzirom da muzika ritmički oslikava matematičke koncepte, važno je decu izložiti muzici od najranijeg doba :-) Negde oko 4-te godine skoro sva deca pokazuju interesovanje za čitanje i pisanje, i u stanju su da savladaju čitanje i pisanje za samo par meseci, dok npr. detetu od 7 godina je potrebno neuporedivo više vremena. U ovom periodu deca su izuzetno zainteresovana za svet odraslih, za učenje i stvaranje, za male pedmete, te je ovo idealna faza za trajno usađivanje radnih navika kao što su postavljanje stola, čišćenje sopstvene sobe, oblačenje, nameštanje kreveta, držanje stvari na svom mestu. Kad smo već kod ovoga, ko god ima decu u ovom razdoblju, verovatno je primetio da dete samo teži redu u svom okruženju, i ima potrebu da manipuliše i kontroliše ambijent, te ovo svakako treba poštovati urednim i lepim prostorom :-)

Ovo su neki Montesori materijali koji se smatraju neophodnim za ovakav uzrast. Nažalost, montesori materijali su veoma skupi, ali uz nešto dovitljivosti većinu njih možemo i sami da napravimo.


Geometrijski oblici za opcrtavanje, pomažu pripremu za pisanje:
Ćirilična slova od šmirgle
 Mapa sveta u obliku puzle

Crvene šipke za matematiku


Braon stepenice





Brojevi na šmirgl papiru
 Ramovi za oblačenje:


 Cilindri:

Pločice u boji:
 Svi materijali su preuzeti sa sajta Kockice, možete ih naći ovde.

A sada igračke :-) Marija Montessori nije verovala u igranje uz zamišljanje fantastičnih situacija, u priče gde životinje govore, u mitologije sa vilama i vilenjacima...mislila je da dete treba prvo da upozna realan svet i da ga ovakav pristup samo zbunjuje. Ovo je kontraverzna tema, jer neki stručnjaci iz montessori oblasti smatraju da je njena teorija o imaginativnoj igri donekle prevaziđena modernim psihološkim otkrićima, dok drugi insistiraju da obzirom da montessori metod daje odlične rezultate, nema potrebe da se menja. Ja verujem da je igra važna, kao i mašta, i da je dete sposobno da razluči ova dva pojma i da uživa u oba sveta <3


perlice za nizanje
Noeva arka kao okrugla puzla <3<3<3


Ono što je fantastično kod montessori pristupa jeste to što se materijali i igračke nadovezuju, te ako smo kupili pre par godina detetu plastične, ili još bolje drvene rekvizite voća i povrća, uz pomoć njih sada dete može da uči i pojmove težine.
lutkice za oblačenje, savrsene za izmišljanje priča <3
grad insekata, pravljenje njihovih životnih sredina
vežbe za seckanje
oklagije sa reljefima za glinu, testo, plastelin, tekstil...
drveni pečati za glinu, testo, plastelin, tekstil
Додајте натпис


Ovakva gumena lutka je savršena za devojčicu koja može da je kupa, da joj pere zube, oblači pelenu, odeću....jedino što bih ja izbacila iz paketa flašicu jer promoviše veštačko hranjenje umesto dojenja, i umesto nje stavila bebi četku za zube ili za kosu ;-)
Providni geometrijski oblici

idealna za uživanje :-)





 Sve gore navedene igračke su skinute sa sajta Pertinija, zaista veliki izbor!

Uživajte u Božićnim i novogodišnjim pripremama!!! Svako dobro od <3

Нема коментара:

Постави коментар