среда, 16. децембар 2015.

Božićni pokloni za decu (7-9) (9-12)

Kako deca rastu, tako raste i potreba da se udovolji na pravi način razvojnim fazama u kojima se nalaze. Deci do šeste godine je potrebno ograničeno okruženje u kome dete može da uspostavi prvu socijalizaciju. U drugom periodu, međutim, dete ima potrebu da izađe iz zatvorenog okruženja, prelazi na apstraktno razmišljanje, i stiče sve istančaniji osećaj za pravdu. Kako bi dete moglo da izađe iz svog dosadašnjeg prostora i snađe se u novoj i široj dimenziji, neophodno je uvećati detetova iskustva i povezati ga sa što širim krugom ljudi. Tako i pokloni koji se daju deci u ovom uzrastu mogu da nude iskustva: putovanja, kampovi, karte za pozorište-bioskop, učlanjenje u sportski klub.....mogućnosti su nepresušne...

Oprema za pecanje


   
šator za drvo




zmaj




enciklopedija
Knjige su uvek odličan izbor, kao i knjige koje daju uputstva: kuvari, vodiči za cvećarstvo i povrtarstvo, i sl.

Mnoge setove sa gornjih slika možemo i sami da oformimo za dete: set za vez, mali stolar, i sl. brižljivom kupovinom u specijalizovanim radnjama, i da tako uštedimo ;-)

U ovom uzrastu, iako ne možemo da biramo sa kim će se naša deca družiti ipak možemo da kontrolišemo njihovo okruženje (mesto stanovanja, škola, klub koji dete pohađa i sl.), i iako trebamo da pratimo detetova interesovanja, mislim da ipak ne treba da ova interesovanja prepustimo isključivo detetu, već da ga usmeravamo dajući mu što više informacija i inspiracija konstruktivne i plemenite prirode.

Nažalost, u našem društvu deca prebrzo rastu, i na nama je da produžimo njihovo detinjstvo, jer samo tako mogu da odrastu u zaista stabilne ličnosti :-)


Нема коментара:

Постави коментар