субота, 21. март 2015.

Korpice sa blagom (montesori beba)

Marija Montesori je shvatila da bebe doživljavaju i uče o svetu putem senzorno-motoričkog razvoja. One dodiruju stvari sa kojima dolaze u dodir, stavljaju ih u usta i mirišu ih. Svrha korpe sa blagom jeste da mališane mentalno stimuliše, što ne samo da stvara odličnu podlogu za razvijanje moždanih funkcija već i pruža veliko zadovoljstvo samim bebama.





Ovakva korpa bi idealno trebalo da sadrži najrazličitije prirodne materijale kako bi detetu omogućila kontakt sa raznim strukturama, teksturama, mirisima i doživljajima. Plastiku treba izbegavati po svaku cenu, jer iako stvari od plastike mogu da budu šarene i sve izgledaju različito jedne od drugih, u suštini svi plastični predmeti imaju identičan miris i teksturu tako da ne pružaju dovoljnu stimulaciju detetu. Takođe plastika zavarava po pitanju odnosa zapremine: čak i veliki predmet napravljen od plastike je lagan za nošenje. Naravno, radi se i o veštačkom materijalu koji preti da proguta našu planetu te smatram da je poželjno dete učiti odgovornom odnosu prema prirodi i po svaku cenu iz najrazličitijih razloga izbegavati kulturu kupovine i bacanja. No, vratimo se korpicama!





Korpica treba da sadrži predmete iz svakodnevnog života, a koji bebama nisu lako dostupni za proučavanje jer stoje npr. u fijokama i na visokim policama. Ti predmeti trebaju da budu najraznovrsnijih priroda, npr.

papir: kartonska kutijica, papir za pečenje
metal: žica za mućenje, cediljka
materijali: parčići krzna, sunđer za puder, komad flanela
drvo: kašike, drveno jaje
prirodni predmeti: narandža, šišarka
četke: četka za bebu, četka za krečenje
ostalo: vrećice sa lavandom, flašica sa esencijom vanile i sl.




Kada dajete bebi da se igra sa svojom korpicom sedite pored bebe ili neka starije dete sedne pored bebe :) i dajte mu korpicu da je istražuje privlačeći što manje pažnje na sebe. Budite posmatrač! Obratite pažnju sa čim se beba igra, pomozite ukoliko je potrebno, ali suštinski beba sama treba da vadi predmete i da ih proučava. Važno je da dete nema stalan pristup korpici, već je posle izvesnog vremena treba skloniti, pa opet ponuditi sledećeg dana ili posle nekoliko dana. Na taj način dete neće izgubiti interes za istraživanjem.

Korpica sa blagom nije statična. Ona se puni raznim predmetima na koje nailazite. Recimo kestenjem koje ste našli u parku, školjkama sa plaže, kamenčićima iz bašte. Ona postaje jedna vrsta vizuelno-taktilnog spomenara i može da sadrži do 80 predmeta, u zavisnosti od uzrasta i interesovanja deteta.

Nemojte nikada ostavljati bebu bez nadzora sa korpicom i redovno proveravajte ima li u njoj slomljenih predmeta. Takođe izbegavajte bilo koju vrstu veštačkih materijala, npr. skaj koji može da bude toksičan.

Pojam korpice sa blagom može da posluži kasnije i za učenje o sličnim materijalima, npr. samo materijali od metala ili samo od drveta, ili samo u jednoj boji, a kasnije beba može da uči da ih razvrstava. Mogućnosti su neograničene <3
  Evo kako je to izgledalo nedavno kod nas:






Svako dobro svima od sveg srca!

Нема коментара:

Постави коментар