петак, 25. септембар 2015.

Kako pojednostaviti život

U komplikovanom svetu postaje sve više značajno pojednostaviti sopstveno postojanje. Gandi je u svom kadhi pokretu sve rekao uz par reči: simple living, high thinking. Dakle, pojednostavljati sopstvenu okolinu, donekle znači i staviti akcenat na unutrašnjost, na misli i osećanja, na međuljudske odnose.


Duboko sam uverena, a ekonomska kriza to sve više i potvrđuje, da čovek treba da živi ispod svojih mogućnosti. Trošiti u skladu sa mogućnostima, ili iznad mogućnosti je pre svega neodgovorno. To znači da se zarad stvari koje nam verovatno i nisu neophodne odričemo nezavisnosti i slobode koju novac ostavljen sa strane neminovno donosi. To znači ulaganje u prolazne vrednosti. Čak i ukoliko su primanja minimalna moguće je pojednostaviti sopstveni život,izmeniti neke navike i dostići veći stepen nezavisnosti od konzuma.


Pojednostavljenje je stil života, način razmišljanja, put u svesnost i oslobađanje, i skoro nikad se ne dešava reko noći, i nije isti za svakog, ali svaki, pa čak i najmanji korak u ovom pravcu donosi momentalne rezulatate i gratifikaciju.


Ono što je svima moguće je da se oslobode viška u sopstvenim domovima. Pregledajte ormane i police. Sve što ne nosite i ne koristite, sve što niste obukli više od godinu dana, sve što samo stoji donirajte nekome ko će to koristiti. Manje stvari znači manje peglanja, manje brisanja, pranja, slaganja, manje korišćenje energije i ušteda vremena. Nemojte da kupujete hranu i vodu na ulici, ukoliko idete na posao ponesite sendvič i termos sa čajem od kuće. Spakujte detetu parče vaše pite i dva kolača za užinu: jedan za njega, a drugi za najboljeg druga. Počnite da pripremate hranu od nule: mesite hleb, pravite jogurt, majonez, namaze, kolače, kekse, salate....To može da postane porodični ritual i radost, iščekivana rutina, ukoliko se utorkom recimo mesi hleb za celu nedelju, a četvrtkom se pravi jogurt ili kefir, dok je subota dan za kolače od kojih će neki ići u zamrzivač da se koriste tokom nedelje.

mešenje hleba

ideja za ručak na poslu
jesenji kolač sa šljivama


Ukoliko mlađa deca ostaju kod kuće, smanjuje se stres oko odlaska i povratka iz vrtića, smanjuje se potreba za dečijom garderobom, i izbegavaju se prečeste posete lekarima koje su neminovna posledica boravka u velikom kolektivu. Dete može da uči od kuće uz kvalitetan plan i program, a socijalizacija može da se uredi, npr. dva puta u nedelji treningom sporta ili neke druge grupne aktivnosti, poseti vršnjacima, odlaskom na nedeljnu liturgiju u crkvi, i sl.


Umesto kupovine lekova, skoncentrišite se na preventivu, naročito u prelaznom dobu. Možete da pijete vitamin C, acerola šumeće tablete koje su prirodan izvor ovog vitamina i lako se apsorbuju. Uživajte u čaju od koprive koji jača imunitet, uključite konzumiranje lanenog ulja u ishranu, a ukoliko se ipak vi ili neko od vama najbližih razbole, pribegnite prirodnom lečenju, obrazujte se o travama koje rastu u vašoj okoloni, naučite da spravljate tinkture i meleme.


Naučite da pravite kozmetiku i sredstva za čičšćenje doma. Bićete zdraviji i vi, i vaš novčanik. Izbacite navike koje otuđuju, umesto rutinskih kafa po kafićima, posećujte i ugostite svoje prijatelje kući, ili podelite termos kafe u parku sa prijateljima. Nemojte odlaziti u tržne centre radi rekreativnog šopinga. Idite u kupovinu sa spiskom i budžetom unapred predviđenim za tu stvar. Razmislite da li vam je zaista potrebno to što želite, da li možda možete da popravite sličnu stvar koju imate, ili da je kupite u second handu ili na nekoj FB grupi sa polovnim stvarima. Na ovaj način štedite i čuvate planetu i njene resurse, dajući lepu poruku vašoj deci.

Počnite da gajite sopstvenu hranu, čak i ako živite u malom stanu možete da imate par saksija i vertikalnih baštica na zidovima, ili da gajite pšeničnu travu, i klijate klice u kući. Deca će biti oduševljena i rado će jesti nešto što su sama gajila.


salate na terasi


jeftina bašta na zidu

krompir u torbi

klice

sok od pšenične trave je jedna od najzdravijih namirnica, takozvana super hrana

Ukoliko imate šivaću mašinu, uštedeće vam puno vremena na popravci stvari, na šivenju poklona za decu, zavesa i jastičića. Moja mašina je jedna od najvećih dragocenosti koje posedujem i ne mogu  ni da zamislim kvalitet života bez nje.

Vreme je da prestanemo da budemo siromašna nacija i da se ponašamo u skladu sa kompleksima siromaštva koji se odlikuju površinskim prikazivanjem praznog luksuza u vidu određenih robnih marki, automobila uzetih na lizing, i stanova u švajcarskim francima. Umesto ovoga, mislim da bi trebali da budemo ponosni na svaku stvar koju smo napravili, na svaki dinar koji smo uštedeli, na svaki minut koji smo uspeli da provedemo sa našim najmilijim.

I za kraj, da ne bude zabune, ni u kakvom slučaju ne zastupam tvrdičluk i odbijanje da se novac troši! Naprotiv, novac trošim na stvari koje donose porodici, i o njima, kao i o spisku  želja ću pisati u narednom postu. Do tada, svako dobro od Boga Vam želim,

Volite se i radujte,
Čuvarkuća

Нема коментара:

Постави коментар