четвртак, 21. јануар 2016.

Lekcije Bogojavljenja

Verujem da vera mora da bude živa i primenjiva, kako bi uopšte mogla da opstane unatoč svim društvenim promenama. Zato mi je važno da čitam Sveto Pismo, razmišljanja prošlih i savremenih teologa, i da probam da ostvarim poseban i svojstven odnos prema određenom prazniku ili svetitielju. Bez tog ličnog pečata, neki bi rekli misticizma, plašim se da bi utonula u ideologiju i retoriku.


Lekcije na Bogojavljenje:

- Da operem svoje grehe, ma koliko verovala da ih nemam i da su moji postupci uvek dobronamerni i korektni. Ukoliko je bezgrešni Isus izabrao da bude kršten, koliko je tek meni onda potrebno krštenje, tj. oprost grehova. Osim kroz ispovest, i bogougodan život, gresi se peru i suzama pokajanja.

-Da slušam i učim tuđe propovedi i lekcije, naročito one svojih bližnjih, čak i onda kada verujem da su njihove sposobnosti ispod mojih sopstvenih. Da se učim skromnosti i poniznosti, sledeći primer Isusa koji nije mario za to što ga je krstio sveti Jovan, čovek koji je zasigurno ispod savršenstva živog Boga.

-Da naučim da postoji vreme za sve i da se učim strpljenju, strpljivo čekajući svoj red, kao što je i Isus čekao 30 godina da se krsti i da počne sa propovedima, poštujući tadašnje običaje i zakone, i ne dovodeći u pitanje hijerarhiju.


 Sve su ovo važne lekcije do kojih svako treba sam da stigne, a njihova važnost raste sa shvatanjem da ih je nemoguće naučiti u sekularnum društvu koje promoviše isključivo hedonističke osobine i individualizam. Postaje sve bitnije pronaći svoj sopstveni svet i radovati se unutar njega.

krštenje Gospoda Isusa Hrista, iz mog molitv. dnevnika
Svako dobro svima!!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар