субота, 27. јун 2015.

Montesori rad u kući

Volim da organizujem dečije i svoje vreme tako da smo tokom zimskih dana više posvećeni akademskom radu, a tokom letnjih dana vreme provodimo napolju i više se baziramo na odnosima unutar porodice nego na rad.

Međutim, ovih dana kiša ne staje, deca su stalno u kući i došlo je veme za osmišljavanje montesori aktivnosti.

Bebama sam dala plastičnu činiju sa malo vode i ping pong lopticama. Svaka je dobila po cediljku za čaj uz pomoć koje treba da izvadi jednu lopticu i stavi je u suvu šerpu. Ovako dete usavršava motoriku, vežba koncentraciju i stvara radne navike.






Sledeća vežba je bila slaganje drvenih prstenova na osnovu. U tu svrhu je poslužila stara garnišna za zavese







 Montesori načini počinju od rođenja bebe na svet, pomažu detetu da razvije veštine, da probudi svoju radoznalost i da se sa samopouzdanjem i uverenošću u sopstvene kvalitete kreće u svetu. Za ovaj uzrast, 19 meseci, moguće su brojne aktivnosti, kao na primer nizanje

 puzla sa kuhinjskim predmetima
 Igranje sa cediljkom (umesto žice mogu da se koriste slamke)


I sviranje na instrumentu
Dar je uživao posmatrajući sestre i morala sam da ga opominjem da im ne pomaže. Naime, Marija Montesori je verovala da dete treba pustiti da neometano radi sa meterijalom i da ga ne treba grditi kada pogreši ili hvaliti kada nešto uradi dobro. Samo dete treba da shvati kada je nešto uradilo dobro, a kada ne. Ovo je ujedno (meni) najteže kod montesori pristupa, i često uhvatim sebe kako hvalim dete ili mu ne dajem dovoljno vremena da samo istražuje.

Sa Darom smo radili sabiranje i oduzimanje do 20 i Maori kulturu.
Crtao je tetovaže na licu Maori naroda

 
Učio njihove simbole

  I pravio privezak od testa u obliku spirale, Maori simbola za plodnost, vezanu za zamlju.




Iako sam uverena u efikasnost montesori pogleda na detinjstvo i pozitivne kvalitete koje razvija, moje omiljene montesori aktivnosti ostaju uvek one koje uključuju celu porodicu




Svako dobro vam želim, i puno ušuškavanja dok pada kiša...

2 коментара: