среда, 16. март 2016.

Posna ishrana, detoksikacija i energija


Ovo je najduža pauza koju sam do sada napravila od svog bloga. Mislim da je glavni krivac moja sklonost ka energetskom padu pri kraju zime. Onda bih da izađem napolje, a napolju su kiše, pretnje poplavama, ili moja letargija izazvana manjkom kretanja i svežeg vazduha, i tako u krug. Uvek jedva čekam da dođe proleće, da grane sunce, i da opet šetam duge, duge šetnje sa svojom dečicom. No, Veliki post stiže u pravi čas. To je momenat za prolećno raspremanje misli, za izbacivanje nakupljenih stresova i čvorova tokom godine. Pravi momenat za praštanje, iščitavanje svetootačke literature, udaljavanje od kompjutera i telefona, i naravno promena ishrane. Poznajem puno ljudi koji na posnoj hrani osećaju slabost i malaksalost, što nipošto ne bi trebao da bude slučaj. Mislim da se ovo događa zbog nedovoljnog unošenja kalorija i vitamina i minerala. U ovom tekstu dajem nekoliko predloga kako može zdravo da se hrani za vreme posta :-)



Jutro počinje čašom vode u kojoj je isceđen limun. Iako kiseo, limun u stvari alkalizira telo, odstranjuje toksine, i u svakom smislu je ono što se danas naziva super hranom.

 Izbegavajte kafu, jer iako momentalno podigne raspoloženje i priliv energije, još više ga spusti kasnije, kada se javlja i nova želja za kafom. Umesto kafe možete da se popije npr. zeleni čaj (savršeni antioksidans) sa biljnim mlekom (npr. bademovim), zaslađen sa medom.


Biljna mleka su pravi izvor kalcijuma, vitamina, i omega kiselina. Prave se od badema, susama, ovsenih (ili drugih) pahuljica, oraha, lešnika, i sl. Proces je uvek isti: Na jednu šolju čvrste materije dodajte 3 šolje vode i izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Tečnost procedite i dodajte po želji cimet, đumbir, rogač, med, bananu.....


Ujutru je savršeno popiti veliku količinu soka. Ja pijem jednu celu teglu :-) i omiljena kombinacija trenutno mi je: cvekla, šargarepa, jabuke i narandže :-)


Od ovoga već budem po prilično sita, i doručak je uvek par sati kasnije nakon što se probudim. Obzirom da je teškoj hrani potrebno dosta vremena da se svari, trudim se da doručak bude obilan, ali lagan. Trenutno vrtim u krug dve kombinacije koje nikako da mi dosade.

Varijanta1:
Ovsene pahuljice se potope u onoliko vode, tek da ogreznu, i ostave 20-ak minuta minimum (može i preko noći ukoliko se ujutru žuri). Zatim dodajem dve zgnječene banane, kašiku propolisa, kašiku lanenog mlevenog semena, kašiku rogača, malo bobičastog voća (maline, kupine, višnje, jagode, šta se nađe u zamrzivaču), sve to prelijem medom i dobijem veoma ukusan doručak koji daje energiju i prepun je optimalnih hranjivih namirnica.


Varijanta2:
Drugi doručak su takozvani keksi hlepčići koji se veoma brzo i lako prave. Potrebne su dve šolje integralnog brašna (ovde dodam i laneno seme), kašičica soli, pola kesice praška za pecivo. U ovu smesu se dodaju 4 kašike maslinovog ulja i viljuškom se malo promeša, a zatim i šolja vode, te se nastavi mešanje viljuškom dok se masa ne sjedini (proces traje 5 min. ;-). Pleh za rernu se obloži papirom za pečenje, i keksići se vade kašikom, te se peku na 200 stepeni oko 15 min. Najlepši su vrući, sa ajvarom, i sa medom...... deca se prosto otimaju, i u svakoj ručici drže po jedan...


A evo i nekoliko predloga u slikama za inspiraciju i ne zaboravimo ekonomiju. Najlepša su jela (makar meni) ona izvorna, jednostavna, ponovljena bezbroj puta, koja ne opterećuju ni vremenski, a ni materijalno.

Nikad prevaziđeni krompir paprikaš, ja ga volim sa puno crnog luka, sečenog na krupna rebarca, i sa gustim paradajz sosom....

Pljeskavice od pasulja (falafal)

 

Krompir u rerni sa paradjzom, lukom, bosiljkom....


Gusta karfiol čorba (obavezno dodati kašičicu senfa kada je već gotova ;-) )



Testenina sa povrćem


Čorba od sočiva


Hleb sa paradajzom (brusketa) Hleb se ispeče u rerni, i dok se peče napravi se nadev od paradajza, maslinovog ulja, maslina, bosiljka, belog luka, bibera, soli,.....


Što se dezerta tiče mogu uvek da se naprave sirovi, super hranjivi slatkiši koji su blagodat za celu porodicu


Uz ova jela za dušu, u prolećnom periodu je poželjno uzimati glinu za unutrašnju upotrebu, sledeći uputstvo proizvođača.

Neka nam ovaj post donese svima smirenje, otkrovljenje prvenstveno svojih pogrešaka, i brzo isceljenje duše!!!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар