четвртак, 6. август 2015.

Žena u vrlini

Danas se ne priča puno o vrlini, i život u vrlini više nije vrlina. Živimo u svetu karnevalskih ogledala gde se najlepše i najtananije vrednosti izokreću, krive i shvataju kao nešto sasvim drugačije: religiozni osećaj je fanatizam, posvećenost kući je za sažaljevanje, skromnost i pristojnost u odevanju je potlačenost....mi žene smo postale ljubomorne jedne na drugu i gledamo se kao konkurencija: koja je mršavija, koja je bolje obučena, koja je bolja mama, koja ima muža koji više zarađuje. Izvrgavamo jedne druge ogovaranjima, spletkarenjima, i stidu, a ovo nisu baš plemenite osobine. Mi žene smo sestre, stubovi porodice, majke, prijateljice, mi ne treba jedna drugoj da dokazujemo, već da pokazujemo, i to sopstvenim primerom! Ni na jednu drugu ženu ne treba da gledamo sa visine, sem ako joj ne pomažemo da se popenje <3



 Šta uopšte znači život u vrlini za ženu? Sa Hrišćanske tačke gledišta, znači fantastične osobine koje se stiču molitvom i radom na sebi! Evo kratkog opisa i nadam se inspiracije.

-Prava lepota se rađa iz dobrog karaktera. Lepota i vrlina idu ruku pod ruku, te sam život u vrlini čini ženu lepom.


-Spoljašnja i unutrašnja lepota su dva lica iste medalje, i unutrašnja lepota ne znači dosadan i neuredan izgled. Hrišćanstvo i te kako poštuje telo (sam Bog je postao ljudsko telo), a Pravoslavci pokazuju i telesni aspekt svoje vere kroz celivanje ikona, metanije, i slično. Sveti Toma Akvinski je primetio da se prava lepota odlikuje sijanjem iz unutra, celovitošću, i harmonijom. Žene koje žive u vrlini prosto sjaje.

- Nemoj da koristiš svoju lepotu kako bi druge dovela u iskušenje. Kada biraš svoju odeću razmisli da li svojim izgledom poštuješ sebe, svog muža, svoju decu. Iako su svi naravno odgovorni za svoje oči, poglede, i postupke, razmisli koju vrstu pažnje želiš da privučeš, i kakvog čoveka.


-Budi pomoć i potpora drugima. Ovo ne znači da zanemariš sopstvene potrebe, već da misliš i o tuđim. Budi darežljiva i ljubazna, dobra domaćica, pristupaj sa drugima nesebično.


-Vežbaj umetnost samo-discipline, i uvek završi započeto. Čak i kad niko drugi to ne vidi niti primećuje, jer prava vrlina se rađa upravo kada niko i ne gleda. Odugovlačenje i odlaganje nisu vrlina.

- Koristi mudro svoj novac. Uživaj povremeno u novcu, ali ne zaboravi da je štedljivost (ne tvrdičluk) velika vrlina.


-Koristi mudro svoje vreme. Svakome treba odmor, ali ne upadaj u čamotinju (uninije) i očajanje. Uvek uradi ono što treba da bude urađeno.

-Imaj veru u Boga i dobrotu, i ostani joj verna bez obzira na iskušenja i postupke većine.

-Poštuj svoje telo. Tvoje telo je dragoceno, nemoj da ga daješ bilo kome. Polni odnosi trebaju da se gaje samo među ljudima koji se duboko vole.

-Budi otvorena i za savet i za kritiku umesto čvrstog neodstupanja od sopstvenih stavova. Proceni da li si zaista u pravu, i koliko ti je to zaista važno.

-Budi razumna. Žene su veoma osećajne, i prelako reagujemo na bazi emotivnog doživljaja situacije. Slušaj svoje srce, ali dozvoli da mudrost koju si stekla ima zadnju reč.


-Poštuj svoje roditelje. Oni su velikim delom odgovorni za to kakva si ti danas. Uvaži njihva mišljenja i imaj strpljenja i ljubavi. Ukoliko se u odnosu na roditelje nalaziš u ulozi zlostavljene žrtve, ponekad je najveća vrlina napustiti dostojanstveno takvu situaciju.


-Poštuj i voli svog muža. Njemu je potrebno da ga izgrađuješ, a ne da ga rušiš. Budi mu uvek verna, i očekuj da i on tebe poštuje. Ukoliko si izabrala karakternog čoveka, onda ti on nikada neće nauditi.


- Budi požrtvovana majka i stavi potrebe svoje dece iznad sopstvenih. Gaji ih u vrlini i neka se uče na tvom primeru. Odgovaraj na potrebe svoje dece, čak i kada to znači žrtvovanje sa tvoje strane, ali u isto vreme ne zaboravi da ih vaspitavaš sa disciplinom koja teče iz ljubavi i mudrosti.


-Posveti se životu u vrlini. Ukoliko želiš da budeš žena vrline, spremi se za posvećenost tokom celog života: prava vrlina je način života.


-Možeš da živiš u vrlini već sada, bez obzira na prošlost i greške koje su možda nekada nastale. Vrlina se ne stiče preko noći, ona postaje navika upornošću, trudom, i radom na sebi. Vremenom će vrlina postati tvoja karakterna osobina.

- Budi zahvalna. Pogledaj punoću svog života i koliko daleko si stigla. Ne dozvoli da trenutne nedaće pomute tvoju radost. Piši redovno u svoj dnevnik zahvalnosti, svaki dan par stvari za koje si danas zahvalna.


Iskreno, ponekad mi je teško sa svakom stavkom sa ovog spiska, i imam problem sa kontinuitetom. Nekim danima volim ceo svet, a drugim danima sa stidom uočavam koliko malo ljubavi imam i prema najmilijima. Samo da ne bude zabune, ovaj spisak nije nipošto kakva sam ja, već kakva težim da budem. Sve vas volim, i želim vam od Boga ispunjenje u vrlini, ostvarenje plemenitosti i Bogoprirode, jer nema sreće u grehu <3<3<3<33<3<3



Нема коментара:

Постави коментар